İstanbul’da yunuslar, İstanbul’un yoğun suları sakinleyince bir anda kendini gösterdi. İstanbul Boğazı, Haliç, marinalarda bile yunuslar görülmeye başlandı. Peki yunuslar gerçekten bizler karantina döneminde gittiğimiz için mi geldiler, yoksa hep varlardı da günlük koşuşturmalarımız içinde kayıp mı oluyorlardı? Yunus sayısı bir anda artmadığına göre gerçekte ne oluyor?
20. yüzyılın ortalarına kadar İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’nde daha fazla yunus gözlemleniyordu. Balık popülasyonlarının bol olması nedeniyle yunuslar bu bölgelerde sıkça görülüyordu.
1990’lar ve 2000’lerin başında, çevresel kirlilik, aşırı avlanma ve deniz trafiğinin artması nedeniyle yunus popülasyonlarında azalma görüldü.
Çeşitli koruma projeleri ve deniz kirliliğine karşı alınan önlemler sayesinde son yıllarda yunus popülasyonunda bir iyileşme gözlemlenmiştir. Özellikle İstanbul Boğazı’nda yunus gözlemlerinde artış rapor edilmiştir.
Yani İstanbul’da yunus sayısı gerçekten artıyor! Ancak dünya üzerindeki bir çok tür gibi yunuslarımız da koruma altında. Denizlerimizde korunması gereken yunus nüfusları ağlara takılma, ve kaçak avlanma gibi sebeplerle azalma riski ile karşı karşıya. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı bu konuda girişimlerde bulunsa da maalesef binlerce yunus hala Karadeniz’de ağlara takılarak yaşamını yitiriyor.
Hatta bazen balıkçılar tarafından vurularak öldürülüyor. “Nesli tehlikede” olarak tanımlanan, yetişkin erkek bir Afalina türü yunus (vücut uzunluğu 214 cm) 4 Haziran’da Tarabya’da ölü olarak karaya vurdu.
Yunuslar balık sürülerini takipleri sırasında İstanbul Boğazı’nı sıklıkla kullanıyorlar. Karadeniz, İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi aslında yunusların uğrak noktaları. Özellikle bahar aylarında sürüler halinde balık sürülerini avlayan yunusları İstanbul’un bir çok noktasından net bir şekilde görmek mümkün. Günlük telaşımız içerisinde belki de fark edemediğimiz yunuslar, karantina ve sonrasında daha dikkat çekici hale geldi. İstanbul’da yunuslar Haliç ve marina içlerine pek sık girmese de her zaman İstanbul’un ziyaretçileri arasında. Özellikle bahar aylarında Boğaz’a dikkatli bakarsanız sırt yüzgeçlerini görmeniz çok olası.
Boğaz’dan tekne ile açıldıktan sonra sabahın ilk ışıkları ile Tarihi Yarımada ve Adalar açıklarında avlanan yunusları görmek çok olası. Bahar aylarında İstanbul Boğazı’nı köprülerden geçerken dahi aşağıya dikkatli bakarsanız onları görebilirsiniz.
Belki de bugüne kadar pek fark etmediğiniz ancak İstanbul’un daimi sakinleri olan üç yunus türü var, Afalina, Tırtak ve Mutur.
Tırtak (Delphinus delphis): Küçük ve çevik yunus türü.
Mutur (Phocoena phocoena): Liman yunusu olarak da bilinir, daha küçük ve nadiren görülür.
Afalina (Tursiops truncatus): Bottlenose yunusu olarak bilinen ve en yaygın görülen tür.
Dünya üzerindeki bir çok tür gibi korunması gereken bu sevimli dostlarımızı görürseniz bir selam vermeyi unutmayın.
İstanbul’da yunusları görmek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:
İstanbul’da yunusların gözlemine özel düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Bu turlar genellikle küçük teknelerle yapılır ve yunusların sık görüldüğü yerlere gider. Yakın zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlatmış olduğu yunus gözlem etkinliğine katılmayı düşünebilirsiniz.
İstanbul’da yunusları keşfetmek için size özel yat turu hizmetimizle unutulmaz bir deneyim yaşamanız mümkün. Aksu Yatçılık olarak, denizle iç içe huzurlu ve heyecan dolu anlar yaşamanız için çeşitli tur seçenekleri sunuyoruz.
Bize telefon veya e-posta yoluyla ulaşarak rezervasyon yapabilir veya aşağıdaki sayfalardan daha fazla bilgi alabilirsiniz.
İstanbul’da yunuslarla dolu, keyifli ve huzurlu bir yat turu için sizleri bekliyoruz!